jom ikut ku

Thursday, July 1, 2010

mari mencobe...

  • hari ni genap 18 minggu baby dalam perut..hu x sedap perut rasanye terutama sekali time nak tido...kekadang rasa mcm senak, rasa mcm kembung perut..kang denyut2 huhu..kekadang abg kesian tgok aku dia tolong sapukan minyak angin kat pinggang ..gosok2 sikit perut tu sampai la aku terlena..hmm terharunya dapat suami cam gini kan hihihi...
  • redho dengan ketentuan dan anugerah yang Allah beri..teruskan bersabar (pada hal x sabar nak tgok baby keluar)
  • duduk rumah tak buat pape..hari2 buat rutin harian..kemas2 rumah..online..sembang2 ngan kawan..jengah2 facebook..tgok tv..hurmmm bosannye.!!!.ok lah kat sini aku nak berkongsi dua resepi masakan lah..disebabkan boring punye pasal mcm2 aku buat kat rumah..test2 masakan..menu yang dimaksudkan adalah agar2 laici dan daging masak hitam manis (resepi yg agak senang) bak kate mak aku..pejam mata pon bleh buat hahahha..xpe lah sesaja nak kongsi kan...
AGAR-AGAR LAICI

bahan2
- sepeket agar-agar
-secawan gula
-air
-1 tin laici tin
-1 tin susu sejat berkrim (susu cair)

cara2 nak buat
-sukat air guna peket agar2 yg beli tadi dalam satu setengah peket, masuk dalam periuk, campakkan agar2..biarkan panas sampai hilang dr pandangan agar2 tu..dah agak2 rata suma masukkan gula...bio sekejap, kasi gula melarut..dah ok masuk kan susu sejat, kemudian masukkan air laici (buah laici tu asingkan dulu okei)..masak dalam 5 - 10 minit..
-agak2 dah berpuas hati, pindahkan agar2 tadi dlm bekas yg sesuai kemudian taburkan laici yg telah dicarik2 ke dlm agar2 tersebut..kemudian sejukkan dia....tggu keras pastu bleh terus makan :) *hidangan ni aku buat tapi 2 org je mkn..so 3 hari makan pon x abes2..hulala*


DAGING MASAK HITAM MANIS

bahan-bahan A
-sekilo daging (dihiris nipis ikut petua)
-20 tangkai cili kering
-3 ulang bawang besar
-jintan manis, jintan putih (digoreng tanpa minyak, hancurkan/tumbuk halus)
-kerisik kelapa (1/2 bijik kelapa)
-gula
-kicap (saye pakai kicap kipas udang je)
-serbuk kari daging babas

bahan-bahan B (untuk menumis)
-5 ulas bawang merah (dimayang)
-3 ulas bawang putih (dimayang)
-kulit kayu manis
-sekuntum bunga lawang
-minyak masak
-serai
-air asam jawa


cara-cara nak buat

campurkan dan gaulkan semua bahan2 A (pastikan bawang ngan lada tu tu diblender jangan taruk bulat2) hehe...perap dalam satu jam..
tumiskan bahan B..agak2 dah garing dan naik bau..campak kan bahan A tadi..campakkan serai dan cuah air asam jawa secukupnya..taburkan garam secukup rasa..biarkan je sampai kering sikit..agak2 daging dah masak bleh tutup api dan hidangkan..(masak dlm lebih kurang satu jam dgn api yg sedrhana kecik ..kene rajin kacau jugak takut berkerak)

*hidangan ni tuk sekeluarga makan tapi saya mkn hanya berdua..so 3 hari mkn pon x abes...tapi xpe dia tahan lama...simpan dlm peti ais, nak mkn, panaskan..

*test2 masak daging ni nanti raya bleh buat kan...hihihi


malas nak shoot gambar ..copy je senang..hikhik


p/s - selamat mencuba dan selamat menjamu selera

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails